"Czy wiesz, co zjesz jutro? Nie wszyscy na świecie są pewni codziennego posiłku. TEG - 2014 - BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE"

Organizator projektu: Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK
"Czy wiesz, co zjesz jutro? Nie wszyscy na świecie są pewni codziennego posiłku. TEG - 2014 - BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE"
"Wszystko sprowadza się naprawdę do tego: całe życie jest ze sobą powiązane. Jesteśmy złapani w sieć wzajemności, z której nie można uciec, włożeni w jeden worek przeznaczenia. Cokolwiek dotyka kogoś bezpośrednio, wpływa na nas pośrednio. Zostaliśmy stworzeni do życia razem z powodu współzależnej konstrukcji rzeczywistości. Czy pomyślałeś kiedyś, że nie możesz wyjść rano do pracy bez bycia zależnym od większości świata? No właśnie, czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Skąd pochodzi kawa w twoim kubku? Skąd się wzięła gąbka? Jakim cudem trafił na twój stół bananowy jogurt? I zanim skończysz śniadanie, już zależałeś od ponad połowy świata." - Martin Luther King, kazanie wigilijne, 1967.
Pojecie „bezpieczeństwa żywnościowego” często jest mylone z pojęciem „bezpiecznej żywności”. To ważne, żeby dbać o dobrą jakość naszej żywności, ale bezpieczeństwo żywnościowe (ang. food security) to: posiadanie wystarczającej ilości dostępnej żywności dla całej ludności w każdym czasie, aby podtrzymać życie ludzkie, żywność musi być dostępna, czyli nikt nie powinien ograniczać podaży żywności, a jej jakość powinna być adekwatna do potrzeb ludzkiego organizmu. Mimo, że na świecie jest produkowana żywność w wielkiej ilości, to nie każdy ma do niej równy dostep. Najczęściej w krajach globalnego Południa ludzie cierpią glód i niedożywienie.
Chcesz wiedziec wiecej? Poczytaj o trwającym właśnie Tygodniu Edukacji Globalnej!
Fakt, iż możemy na bieżąco kupić sobie w sklepie niemal wszystko, co nam się zamarzy sprawia, że nie przejmujemy się tym, że często kupujemy za dużo i niepotrzebnie.
Czy zastanawialiście się, że otrzymanie wszystkich naszych codziennych artykułów spożywczych wiąże się z m.in.: koniecznością:
- wytężonej pracy rolników na całym świecie,
- zużycia środków ochrony roślin i nawozów, które obniżają jakość wody niezbędnej do życia wszystkich organizmów na Ziemi,
- koniecznością coraz intensywniejszej eksploatacji zasobów naturalnych, jak np.: węgla kamiennego, z którego elektrownie wytwarzają prąd i ropy naftowej, dzięki której mamy sprawny transport i wszelkie plastikowe opakowania.
Na całym świecie w ciągu roku marnuje się 2 miliardy ton żywności, w Unii Europejskiej to rocznie 90 milinów ton a w Polsce 9 milinów ton! Ze wszystkich krajów UE zajmujemy niechlubne piąte miejsce, zaraz po Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Holandii.
Czy zastanawialiście się gdzie produkowana jest nasza żywność? Bardzo często pochodzi z odległych miejsc na świecie. Sprawia to, że codziennie jesteśmy powiązani z mieszkańcami innych krajów, z których sprowadzamy nasze jedzenie i swoimi decyzjami wpływamy na swoje życie, życie innych ludzi na Ziemi i na stan środowiska naszej planety.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz mapy!
Obecnie na świecie głoduje 800 mln ludzi a kolejne 2 miliardy to osoby niedożywione. Zmniejszenie liczby głodujących to pierwszy i jeden z ośmiu Milenijnych Celów Rozwoju zawartych w Deklaracji Milenijnej, czyli postanowieniach światowej społeczności o konieczności poprawy warunków życia na świecie.
Chcesz wiedzieć więcej? Poznaj jakie problemy trapią ludzi na świecie i jak się z nimi uporać.
Kontynentem, na którym jest najwięcej, bo prawie 2/3 głodujacych i niedożywionych, jest Azja, głównie Azja południowo-wschodnia, czyli takie kraje jak Chiny, Bangladesz, Pakistan, Indie i Indonezja. W Afryce mieszka okolo ¼ głodujacych i niedożywionych, głównie na obszarze Afryki Subsaharyjskiej i Afryki Środkowej.
Przyczyny głodu i niedożywienia to głównie:
- wzrastające ceny żywności, nasion i maszyn rolniczych,
- wojny i konflikty zbrojne,
- susze,
- zanieczyszczenie wód,
- zahamowanie możliwości rozwoju lokalnych rolników,
- zagrabianie terenów rolniczych w krajach globalnego Południa przez wielkopowierzchniowe plantacje monokulturowe, których wlaścicielami nie są lokalni rolnicy a rośliny tam uprawiane nie służą wyżywieniu tamtejszej ludności,
- zbyt niskie zarobki mieszkańców krajów globalnego Południa, które nie pozwalają na zakup żywności w wystarczającej ilości i odpowiedniej jakości.
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj raport o głodzie i zobacz mapę.
Obecnie w świecie istnieją bardzo duże różnice w dostępie do wszelkich dóbr. Biedni coraz szybciej biednieją a bogaci coraz bardziej się bogacą. Jednocześnie bogaci coraz mniej dbają o to, co mają i nie szanują swoich rzeczy myślac, że pieniądze pozwolą im na kupienie wszystkiego, na co usiłują namówić ich producenci.
Odpowiedzialna konsumpcja to świadome zakupy wszelkich naszych dóbr, podczas których bierzemy pod uwagę skutki naszych decyzji o zakupie i używaniu. Zakupy odpowiedzialne mają na celu ograniczenie negatywnego wpływu naszych zachcianek na warunki życia i pracy innych ludzi i degradacji środowiska naturalnego. To decyzja każdego z nas jak żyjemy obecnie i co pozostawimy po sobie.